ХФВ нашествие

5 август, 2010 в 23:48 | Публикувано в Псевдо-екология | 10 коментара
Етикети: , ,

Какво е общото между Мерилин Монро, парфюмите, нацистите, фитопланктона и слънчевата ми алергия?

Химиците в САЩ и във Ваймар в нацистка Германия изобретяват нов вид молекули, които никога до този момент не са съществували на Земята. Наричат ги хлорофлуоровъглероди /ХФВ/. Съставени са от един и повече въглеродни атоми, към които са прикрепени известен брой хлорни и/или флуорни атоми.

Използват се широко в аерозолните спрейове, климатичните инсталации, в изолационната пяна, работната течност на хладилниците, в почистващите вещества, особено в областта на микроелектрониката.

Представете си, че се пръскате с дезодорант. Молекулите на ХФВ не полепват по вас, а се завъртат из въздуха, преминават през прозореца и ето ги на свобода – разпространяват се навсякъде. Тъй като те не се разпадат и не се свързват с останалите молекули / с редки изключения /, след няколко години те се озовават в горните слоеве на атмосферата, където една молекула ХФВ се запазва в продължение на около сто години, преди ултравиолетовата светлина да я накара да освободи хлора. Хлорът е катализатор, който разрушава молекулите озон, но сам той се запазва. Докато същият този хлорен атом достигне до долните пластове на атмосферата, той може да разруши около 100 000 молекули озон.

Озоновият слой е изключително тънък и се намира на около 25км. Височина. Всички знаят за опасността от UV-лъчите, причиняващи рак на кожата. Но не е само това. Истинската опасност се крие другаде. Трябва поглед отдалеч. Глобален. Най-многобройните същества, които обитават океаните, са едни малки едноклетъчни растения, които се носят близо до повърхността на водата – т.нар „фитопланктон” . По-голямо увеличение на UV светлината довежда до масовото им измиране. А наясно ли сте, че всички на малката ни планета сме взаимосвързани. Че измирането на едни води до катастрофални последици за други. Дърпаме крайчеца на гоблен с размерите на цяла планета и не можем да бъдем сигурни, дали в нашите ръце ще остане една единствена нишка, или цялата тъкан ще се разплете пред очите ни.

Плажни небивалици

Мерилин: Мислите ли, че задникът ми е голям? Хитлер: Господа, ако някой мисли, че задникът на г-ца Монро е голям, да си приготви топли, зимни дрехи, защото на руския фронт е под -40!

Е – щом Мерилин Монро може да си ляга само с няколко капки парфюм (един демократ и шайка хитлеристи), какво ви пречи на вас? Преди да посегнете към поредния дезодорант просто се замислете малко. Представете си, че това го прочетат 100 човека. Знаете ли колко ХФВ убийци може да спрете? А и винаги съм предпочитала парфюмите. И мразя слънчевите изгаряния! Мамо, защо си ме родила блондинка?!?

По материали и идеи на Карл Сейгън

10 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Скии как подвеждаш. Тъкмо реших,че ще чета за задника на Монро( с която, апропо, категорично забранявам да се гъзобаркате с нея, щото си е еба ти задника), а то за проблемацията на озоновия слой. Като виден идиоте твърде сложно ми се стори, а пък таз думичка хлорофлоро…..там квото е, изобщо, ама изобщо не се вписва в моите баданарки:)) Тоест- определено ще се окаже, че аз ще съм Оная, дет винаги има 4 възможни решения относно всяка теорема. Демек- идеоте. Искам да изчета за нефтената криза и връзката и с английския ластик, вълнената прежда и такламаканската пустиня:)))))

  пп- гугле ще каже къде е точно тя и кво има на нея. Ще помогна с жокер- един вкиснат крем брюле в центъра и има:)))

  пп2- всъщност исках да кажа,че съм тоталише съгласна с всичко, ама нали се лигавим, кво ся?!:)))

  • Бе, Ирония, ти не си ли на почивка? Де го намери тоя интернет в тая китайска пустош? Че и загадки ще ми спуска. Кажи усещаш ли там някакви топли вълни. Обикновено това е признак, че си върху нефтено находище. Чакам GPS координатите ти в такъв случай. 😀

   • Ирония си почива и в къщи, ама на! пусто, като ме сърбят пръстаките. Кка позна,че ще посещавам долината на дръпнатите очи?!;)))
    Координати давам- погледни наляво, после леко в диагонал..така..сега замръзни..Хайде сега кажи какво виждаш..:))))))

    • Ха, ма това съм аз – сънен образ в огледалото! Май нещо ме играеш, Ирония! 😀

     Ама какво правиш увас и кви ще ги дириш в страната на нагъващите ориз. Ще ти се дръпнат очите, ей! 😀

 2. Скибай я тая – измамнице като мен! Сичко разбира, ама аре – сутиена и баданарката са по-важни от нефтената криза и ква пустиня беше…?
  Я не се помайвай ми мятай един пост тук! Ама с проблематична насоченост от глобално естество. Пък после двете ще седнем на цаца и бира и ще измислим най-малко пет решения / 4 – от теб и едно от мен, че много ме мързи в жегата /…
  :)))

  • Пълно е с теми , които са с глобално естество, само че знаеш, аз избягвам да се меся там, дето има умни хора;) И дето няма никва насоченост за сутиени:)
   За рибата, бирата и цацата, гато се върна от странство:) Обещала съм ти от време разделно още;:) Поздрави и почивайте, хора, че ей на, Коледа идва:)

 3. Зиг Хайл на всички. Прекрасен проект, отне ми време да почета, но определено науката е в добри ръце!
  Ел, и аз имам алергия от слънцето. Получавам петна, но после минават 🙂
  Според мен СС не е била полиция на хитлер, а е означавала Секси Сервитьор(к)и.

  • Глей го – дълбоко просветен в тайните на Вермахта!:)))
   / Това е съкращение от „Верно ли ще ги махнете?“ – за униформите на сервитьорките иде реч…ама ти знаеш де…/
   🙂
   А железния кръст се връчвал на свещениците, обладали медицинска сестра.
   Кръст върху кръст дето се вика.

 4. Малко ми е трудно да отделя сериозното от ироничното, но все пак – не мислите ли, че сте закъснели с 10-ина години? В Китай може и още да пълнят спрейове с ХФВ, но принципно в по-нормалните държави те не се употребяват за тази цел от няколко години. Справка – опаковката на всеки флакон под налягане. И http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorofluorocarbon#Regulation , разбира се.
  А, и на български се наричат „хлорфлуорвъглеводороди“.

 5. Здравей, Боби!
  Само толкова грешки ли ми намери?
  Брей, че съм задобряла 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: